De Betoverende Wereld van Kumihimo:

Van Samoerai tot hedendaagse kunst

Kumihimo is vandaag de dag bekend als vlechtwerk waarmee je armbanden, kettingen, riemen, hengsels en sleutelhangers maakt. Dit doe je met behulp van een schijf en garen of satijnkoord naar keuze. Dit traditionele Japanse vlechtwerk, is een ‘kunstvorm’ die de tijd heeft doorstaan. Het is ontstaan uit praktische noodzaak, tot een geliefde hobby en een vorm van artistieke expressie.
De naam zelf, die in het Japans ‘verzamelen van draden’ betekent, is dan ook de techniek – het samenbrengen van diverse draden om ingewikkelde en kleurrijke patronen te creëren. Dit blog neemt je mee op een reis in de betoverende wereld van Kumihimo. Wij vertellen hier de rijke geschiedenis én de basisprincipes van Kumihimo. Ook leggen we je uit hoe deze oude techniek zich heeft ontwikkeld en vandaag de dag nog steeds kunst en hobby is.

Oorsprong en evolutie

De oorsprong van Kumihimo dateert uit de Heian-periode (794-1185) in Japan, waar dit werd gebruikt voor het creëren van koorden. Deze koorden bevestigde men aan  kledingstukken voor ceremoniële en religieuze doeleinden. Kumihimo als vlechttechniek was van functioneel belang tijdens de Samoerai-tijdperk, waarbij Kumihimo-koorden gebruikt zijn bij de samenstelling van samoerai-harnassen. Door eigenschappen zoals sterkte, flexibiliteit en schoonheid van deze koorden, maakten ze ideaal voor het bijeenhouden van de harnas platen. Maar ook als symbool van macht, status en familie-identiteit.

Basisprincipes van Kumihimo

Kumihimo’vlechten’ is niet moeilijk om te leren. Er zijn een aantal basishandelingen om diverse patronen te creëren. De techniek maakt gebruik van een ronde schijf (in het Japans Marudai genoemd) of vierkante schijf (Takadai in het Japans). Op dit hulpmiddel span je, of vlecht je met draden van zijde, wol, katoen of synthetische materialen in specifieke patronen. Tegenwoordig werk je met een foam schijf, deze zijn zowel in het rond als in het vierkant verkrijgbaar. Een vereenvoudigde en toegankelijke versie van de traditionele Marudai en Takadai.

De kunst van het vlechten

De variatie in patronen bij Kumihimo is bijna eindeloos. Met basis vormen die beginnen bij eenvoudige spiralen en vlechten, tot complexe ronde en platte weefsels. Hierbij combineer je verschillende kleuren en texturen tot één geheel. De keuze van het koord en de kleurencombinaties bieden juist heel veel mogelijkheden om je  persoonlijke expressie en creativiteit hierin kwijt te kunnen. Het vlechten zelf is eigenlijk ook een meditatieve activiteit. waarbij je de draden in een ritmische manier verplaatst om het gewenste patroon te vormen.

kumihimo visgraat platzw

Van functioneel naar artistiek

De oorsprong van Kumihimo ligt in de noodzaak van de Samourai, maar in de huidige kunst en hobby heeft deze techniek zich uitgebreid naar de wereld van sieraden maken, mode, en zelfs interieurontwerp. De toepassing van Kumihimo in moderne creaties toont aan hoe traditionele ambachten een inspiratie kunnen zijn!

De culturele betekenis van Kumihimo

De Kumihimo-traditie is niet alleen een ode aan het vakmanschap van vroeger maar ook een bewaring van Japans cultureel erfgoed. Het leren en beoefenen van Kumihimo biedt een directe verbinding met de Japanse cultuur, geschiedenis en esthetiek. Het is een herinnering aan een tijd waarin handwerk essentieel was voor het dagelijks leven en een uiting van zowel persoonlijke als gemeenschappelijke identiteit.

Verweven van draden, verhalen, tradities en culturen

Kumihimo is meer dan alleen een vlechttechniek; het is een knipoog naar het verleden, is het een middel voor artistieke expressie. Kumihimo blijft fascineren en inspireren. Het biedt zowel beginners als gevorderden de mogelijkheid om hun eigen unieke creaties tot leven brengen. Terwijl we deze oude kunst blijven verkennen en omarmen, verweven we niet alleen draden, maar ook verhalen, tradities en culturen.

kumihimo mengsel mand

De Haak en Breishop

Een webshop van de Wolkoker in Coevorden. Boordevol haak- en breigarens, haak- en breinaalden, patronen, handwerkstoffen en accessoires.

Haak en Breishop
haak en brei shop