Kumihimo basispatroon

Kumihimo is bekend als vlechtwerk waarmee je armbanden, kettingen, riemen, hengsels en sleutelhangers maakt. Dit doe je met behulp van een schijf en garen of satijnkoord. Dit traditionele Japanse vlechtwerk is een leuke hobby en een heerlijk om creatief bezig te zijn. In dit blog lees en zie je meer over het Kumihimo basispatroon.

Met Kumihimo maak je bijvoorbeeld prachtige armbanden. Met de ronde Kumihimoschijf worden over het algemeen ronde vlechten gemaakt en met de vierkante Kumihimoschijf meestal platte vlechten.

Om te beginnen met het leren van de Kumihimo techniek leggen we je hier de basis uit.

Wat heb je nodig:

Al deze materialen zijn hier te bestellen

Werkwijze basisvlecht

Knip 4 satijnkoorden af van 1 meter. (Voor kinderen zou je kunnen volstaan met 80-90 cm. Voor een dikkere pols knip je ongeveer 110-120 cm af.) Leg alvast de volgende dingen klaar, deze heb je nodig bij het vlechten en afwerken: naald en draad, schaartje, hulpkoordje van 20 cm en een gewichtje.

In onderstaande videotutorial leggen we stap voor stap uit hoe je met een ronde schijf en satijnkoord gaat vlechten:

Armband maken van een Kumihimo vlecht

Als je voldoende centimeters hebt gemaakt en je wil hier vervolgens een armbandje van maken, dan heb je de keuze uit een schuifknoop of je bevestigd een eindkapje met daarbij een sluiting aan je vlecht.

In onderstaande video zie je hoe je de vlecht met naald en draad vastzet, waarna je hem afknipt. Vervolgens kun je er een eindkapje op lijmen en een sluiting met ringen vastmaken.

 

De Haak en Breishop

Een webshop van de Wolkoker in Coevorden. Boordevol haak- en breigarens, haak- en breinaalden, patronen, handwerkstoffen en accessoires.

Haak en Breishop
haak en brei shop